Tuesday, August 30, 2005

wat valt ons op?

Nu kan het nog: vertellen wat hier allemaal anders is. Over enkele weken valt het waarschijnlijk niet meer op. Een kort lijstje dan over dagelijkse dingen.

Snelweg: lekker hard rijden mag nog. Niet overal, maar even lekker 200 scheuren mag vaak genoeg dat het leuk is. Verder houdt iedereen zich keurig aan de aangegeven maximum snelheid.

Voetgangers stoppen voor rood licht. Moeten we echt aan wennen, we zijn zo gewend om ons daar niet teveel van aan te trekken, maar: regel is hier regel en iedereen vind dat heel gewoon.

Mensen zijn beleefd, vriendelijk, behulpzaam. Kinderen maken veel minder lawaai dan in NL.

Tussen de middag wordt warm gegeten. Lekker op een terras bij de pizzeria dus om een uur of één. De meeste gezinnen eten dan ook ´s-avonds brood. Wij passen ons langzaam maar zeker aan. Als je het een beetje uitzoekt kun je hier trouwens voor weinig prima eten.

Bekeuringen zijn veel goedkoper, nog niet zelf meegemaakt, maar wel veel gehoord. Parkeerboete: rond 5 euro.

Kleding: de Lederhosen is nog echt in gebruik, voornamelijk bij officiele gelegenheden, maar zeker in het straatbeeld zichtbaar.

Auto´s zijn hier veel goedkoper, iedereen rijdt dan ook in 4wd, cabrio´s, sportauto´s etc. Hier moet dan bij vermeld dat we ook in een zéér welvarend deel van Duitsland zitten.

Alle supermarkten en veel winkels zijn tot `s avonds 8 uur open, ook op zaterdag. De bakker heeft ook op zondagmorgen verse broodjes.

Bier: dé drank bij uitstek, 1200 brouwerijen in en om München, normale hoeveelheid per glas een halve of een hele liter, relatief goedkoop.

Huisvuil: wordt érg gescheiden. We hebben voor alle soorten verpakkingen een andere bak of zak. Papier, glas, plastic, groen, blik, etc.

Fietsen: geen `gewone' fiets te krijgen, maar uitsluitend mountain-bike achtige types. Onze Gazelles staan nog ergens in een loods in Brussel. De vraag is of we die hier überhaupt kunnen gebruiken, want een paar extra versnellingen heb je toch wel nodig.

Toetsenbord: hier worden Duitse toetsenborden gebruikt (Tastatur) warbij een aantal toetsen op een andere plaats yitten dan we gewend yijn. De Z bijvoorbeeld, het @-tekentje en nog zowat...even wennen dus.

School: duitse kinderen gaan alleen ´s-morgens naar school (geldt niet voor kinderen op de International school). Voor werkende ouders een ramp, ook voor werkgevers niet makkelijk. Kinderopvang is niet zo goed geregeld, en eigenlijk is het ook 'not done' om je kinderen naar de kinderopvang te brengen. Veel moeders werken in de praktijk vaak alleen in de ochtend.

Journaal: kennelijk is de lotto hier zo belangrijk dat de trekking van de lottogetallen een terugkerend journaal-onderwerp is.

Televisie: weinig tot geen `lekkere´ films, veel talkshows, alle buitenlandse producties zijn nagesynchroniseerd. Jochem en Effie hebben hier nog nauwelijks tv gekeken..hoera. Overigens kijken we uit naar de komst van onze NL Canal-plus schotel

Onze voorraad drop en pindakaas begint op te raken; hier niet te krijgen. Geen ramp, maar toch..

No comments: