Friday, December 23, 2005

23 december

Onze dag begint de laatste tijd met uit het raam kijken. Is er weer een pak sneeuw gevallen vannacht? Dan moeten we eerder opstaan, want het verplichte sneeuwruimen neemt minimaal een half uur in beslag. Iedere bewoner is verplicht de sneeuw op zijn eigen stoep te ruimen, zodat de postbode en andere openbare figuren toegang houden.

Indien de postbode z'n been breekt omdat hij over jouw (niet geruimde) sneeuw is uitgegegleden, kan je alle kosten betalen. Afgezien daarvan, is het eigenlijk ook noodzakelijk, anders kunnen voetgangers eenvoudig niet meer over straat. Onze oude buurvrouw is in ieder geval blij dat we de boel netjes houden, anders kan ze haar huis niet meer uit....en wij ook, want anders krijgen we de auto's op een gegeven moment niet meer in en uit de garage.

Vanmiddag gaan we met Jochem en Effie naar de kerstmarkt in München, om het begin van de vakantie te vieren. Elk dorp, stadje of wijk (in München) heeft wel zijn eigen Kertmarkt. Met kraampjes, Glühwein, kerstbomen en meestal een blaaskapel. Erg gezellig. De bezoekers hebben zich stevig ingepakt en bedekt met een laagje sneeuw drinkt men Glühwein en keuvelt er vrolijk op los. Opvallend is dat het er zo vriendelijk aan toe gaat, ongeacht hoeveel er gedronken wordt..iedereen blijft netjes en beleefd.

Effie en Jochem hadden gisteren hun laatste dag op school en dat werd gevierd met samenzang (in verschillende talen) en lekkernijen. Effie zong gisteravond uit volle borst ' felice Navidad' in het spaans. Ze zijn allebei zolangzamerhand erg moe en aan vakantie toe. Wij vinden natuurlijk dat ze dat ook meer dan verdiend hebben na hun eerste, met goed gevolg doorbrachte, periode in dit nieuwe oord. Al met al was het natuurlijk niet niks en hebben ze het er goed vanaf gebracht.

1 comment:

Anonymous said...

Goed om te zien/lezen dat jullie al zo ingeburgerd zijn. Sneeuw ruimen is bj ons zo rond de Kerst een absolute illusie dus geniet er maar van. Hele prettige Kerstdagen en een zeer voorspoedig 2006. Wij houden contact en verheugen ons erop om jullie weer eens te zien hetzij in Heemstede hetzij in Munchen (waar met name Maarten naar uitkijkt!)
Frans Crul