Friday, September 02, 2005

de week vliegt voorbij

Het verbaast ons hoe snel de tijd hier voorbij vliegt. Het weekend staat alweer voor de deur voordat we er erg in hebben. Dat moet toch een goed teken zijn....het waren drukke maar leuke dagen. Wat stond er allemaal op ons programma?

Een bliksembezoek van Annelien die 'even' uit Berlijn op en neer kwam vliegen..het is natuurlijk erg leuk om `live' te kunnen laten zien hoe we erbij zitten. Annelien heeft de school gezien en kon geheel onverwacht ook ons nieuwe huis van binnen zien. Ze kan zich nu nog beter voorstellen dat we er naar uitkijken om onze intrek te nemen.

Cis is erg druk geweest met regelen. Telefoonaansluiting (incl. IDSN, ADSL, internet, nieuwe mobiele nummers, etc), inschrijvingen voor allerlei schoolprogramma´s, voorlichtingsavond op school, bezoekje aan collega-nieuwe-nederlandse moeder, zoektocht naar geschikte duitse cursus, zoektocht naar een sportclub, etc. etc. En tussendoor taxi spelen voor Effie en Jochem en de gebruikelijke huishoudelijke zaken.

We hebben de komende 10 dagen iets meer `lebensraum' omdat onze onderburen met vakantie zijn en we daardoor hun tuin en terras kunnen gebruiken. Heerlijk is dat.

Verder is Cis gisteravond op school geweest om een voorlichtingsavond bij te wonen over het junior school programma voor Jochem. Indrukwekkend. Het programma begint met een uiteenzetting over de doelstellingen van dit jaar:
"students are taught to become inquirers, thinkers, communicators, risk-takers, and to be knowledgeable, principled, caring, open-minded, well-balanced and reflective."

Daarna werd uitgelegd hoe dat bereikt wordt. Onder andere met een project waarbij de kinderen met een microfoon en een digitale camera op pad worden gestuurd om interviews af te nemen. Daarna leren ze in teamverband om de interviews inclusief foto´s op het intranet te zetten.
Vervolgens was er de gelegenheid om met de teachers te praten over de leerlingen en het programma. Jochem doet erg zijn best en zijn docenten zijn erg tevreden over zijn inzet en zijn vooruitgang. Ook het engels schijnt al heel aardig te gaan, hoewel we daar thuis nog niet zoveel van merken. Af en toe komen er wel engelse woorden doorheen, maar Jochem wil er thuis nog niet zoveel over kwijt. s'-avonds lezen we een engels boekje voor het slapen gaan, maar je merkt dat hij er dan niet zoveel zin meer in heeft. Kunnen we ons best voorstellen....Ook heeft Jochem 15 minuten huiswerk per dag...op zich niet zoveel, maar als hij na zo'n lange dag uit school komt, wil hij graag spelen, wat heel begrijpelijk is.

En dat kan ook prima, met dit mooie weer is het al een beetje standaard dat ze meteen uit school naar het meer gaan (5 minuten van ons huisje) en daar lekker zwemmen en spelen. Als Jan dan thuiskomt zitten de goudhaantjes met rode koontjes van de zon te stralen.

Jan had deze week de grote bazen uit London op bezoek voor een business review, daar ging veel voorbereidingstijd in zitten, maar het is prima verlopen; We hebben er een glas op gedronken. De verwachtingen zijn hoog, maar die sluiten aardig aan bij Jan's ambities.

Komend weekend plannen we ons eerste uitstapje in de regio, we gaan kasteel Neuschwanstein bezoeken, één van de kastelen/paleizen van de toenmalige Koning Ludwig II van Beieren, neef van de latere keizerin Cissie, die hier met enige vorm van grootheidswaanzin en spilzucht een paar sprookjespaleizen heeft gerealiseerd. Na zijn korte regeringsperiode was het land failliet...maar het heeft een paar mooie monumenten opgeleverd. Eén van de belangrijkste industrie-sectoren van deze regio is toerisme, hetgeen goed te verklaren is.

Laatste nieuws over ons huis: we krijgen maandag al de sleutel, zodat we de werkzaamheden zelf kunnen volgen en beoordelen. De eigenaar is met vakantie maar heeft er op aangedrongen om gewenste/noodzakelijke aanpassingen aan hem door te geven. Klinkt goed. Tot snel!

No comments: